torstaina, syyskuuta 06, 2012

Suomensomalialaisfundamentalismia

Failed State Index 2012:n mukaan Somalia on maailman epävakaisin maa. 

ACLED (Armed Conflict Location & Event dataset) kertoo tilanneraportissaan elokuulta 2012, että Somalian konfliktin tilanne on yhä luokassa "Escalating".

Mogadishun alueella yhden tai useamman henkilön kuolemaan johtaneiden selkkausten määrä on vuodesta 2010 vähentynyt allaolevan kuvion mukaisesti. 


















Somalian NGO Consortium tekee mediaseurantaa siviilikuolemista. Mediaseurantaraportti, joka on päivätty 31.7.2012, on listannut tiedotusvälineiden tietoon tulleita aseellisen konfliktin siviilikuolemia.

Tiivistetysti voi sanoa, että Mogadishun turvallisuustilanne on kohentunut vuodesta 2010, mutta on yhä varsin epävakaa. Alueella asuvalla on yhä varsin hyviä syitä pelätä vainoa siinä muodossa, kuin ulkomaalaislain 87 a§ ja 87b§ "vainon" määrittelevät.

***

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt aikavälillä 1.1.2012 - 31.8.2012 Somalian kansalaisille kansainväliseen suojeluun perustuvia oleskelulupia yhteensä 144. Kielteisiä päätöksiä on tehty yhteensä 89. Allaoleva taulukko löytyy myös Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätökset perustuvat heidän käytössään olevaan maatietoon, turvapaikkahaastatteluihin ja matkareitin selvittämiseen. Maatieto päivittyy, ja turvallisuustilanteen jatkuva seuraaminen kuuluu Maahanmuuttoviraston lakisääteisiin tehtäviin. Joskus on varsin hyviä syitä epäillä, että Maahanmuuttoviraston maatieto ei ole ajantasaista. On väitetty, että kielteisiä päätöksiä on tehty ottamatta huomioon seikkoja, joiden nojalla olisi pitänyt tehdä myönteinen päätös.

***

YLE uutisoi 20.8.2012 että jotkut suomensomalialaiset ovat uskaltautuneet sukuloimaan Somaliassa. 

Pian tämän jälkeen Suomen maahanmuuttajavastaisen liikkeen johtohahmo, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) teki kirjallisen kysymyksen somalien pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman lakkauttamiseksi Suomessa. Hän katsoo, että lähtömaassaan vapaaehtoisesti matkustavat henkilöt eivät ole ulkomaalaislain tarkoittaman suojelun tarpeessa.

Ei liene yllätys, että Halla-aho ei tunne ulkomaalaislakia eikä suomalaista turvapaikkakäytäntöä.

Se, että henkilö käy vierailulla lähtömaassaan, ei kerro mitään siitä, että vainon syyt olisivat poistuneet. 

Matkustaminen failed state - indexin ykköspallia pitävään maahan, jonka konfliktin tilanne on yhä "escalating", ja jonka pääkaupungissa on heinäkuussa tapettu useita siviilejä, on vain ja ainoastaan sitä mitä YLE Uutiset sanoo: uskaltautumista. Matkustaminen on jokaisen Suomessa laillisesti asuvan perusoikeus, ja tätä oikeutta ei voi noin vain lainkuuliaisen kansalaisen kohdalla rajoittaa.

Somalian turvallisuustilanne on kylläkin parantunut viime kuukausina. Tilanteen muuttuminen näkyy automaattisesti myös Maahanmuuttoviraston toiminnassa. Aika näyttää, kuinka kestävästi turvallisuustilanne paranee. Seuraava kohta ACLED:n turvallisuustilanneraportissa oli huolestuttava:

"Strikingly, in July, the TFG spent almost as much time involved in in-fighting (government - government violence) between various factions within ranks as it did battling Al Shabaab."

On sinänsä selvää, että Halla-aho vihaa somalialaisia kansanryhmänä raivokkaasti ja sokeasti, tyylipuhtaan fundamentalistin tavoin. Agendan mukainen ärsyke-reaktio-koneisto lähtee heti käyntiin, kun uutisessa mainitaan Somalia.  Halla-aho haluaa lainsäädäntötyöllään saattaa suomensomalialaisten aseman mahdollisimman hankalaksi ja tukalaksi. Tämä näkyy myös hänen (ja myös muiden) perheenyhdistämisfundamentalismissaan.