lauantaina, syyskuuta 30, 2006

Rock-lyriikoiden syvällisyyden paluu

Deep Purplen sanoitukset eivät ole koskaan olleet erityisen syvällisiä. Highway Star on tästä ehkä parhaimpia esimerkkejä.

Kävin hiljattain Sunda systemsin kotisivuilla huvikseni kokeilemassa Deep Purple-lyriikoita ilmaiseen suomennoskoneeseen

http://www.sunda.fi/online_demo.html

Yllätyin kuinka korkealentoista taidelyriikkaa Deep Purplen takaa paljastui. Parhaana esimerkkinä Perfect Strangers:


Ventovieraat

Voitteko te muistaa, että muistaa minun nimeni
Kun minä virtaan teidän elämänne läpi
Tuhat valtamerta, jonka minä olen lentänyt
Ja jään kylmyyshenget
Koko elämäni ajan
Minä olen teidän menneisyytenne kaiku

Minä palautan ajankohdan kaikua, etäiset kasvot loistavat
Tuhat soturia, jonka minä olen tiennyt
Ja nauraen, kun henget ilmestyvät
Kaikki
teidän
toisen päivän
elinaikaiset
varjonne

Ja jos te kuulette minun puhuvan tuulesta, jonka alkoi Youven ymmärtää
Meidän täytyy pysyä ventovieraina

Minä tiedän sisällä, että minun täytyy pysyä näin hiljaisena hyvin surusta

Hopeisen hirttämisen ainesosa taivaan välityksellä
liikuttava enemmän kuin te näette
Iöiden ääni teidän mielestänne särkee yöllisen arvokkaan elämän kuolleiden kanssa (teidän kyyneleenne menetetään alenevassa sateessa)

Ja jos te kuulette minun puhuvan tuulesta, jonka alkoi Youven ymmärtää
Meidän täytyy pysyä ventovieraina


Tästä ei voi muuta kun vaan todeta että intellektuellien pitäisi kuunnella enemmän Deep Purplea.

torstaina, syyskuuta 07, 2006

miksi Voimasta tuli intellektuellinuorten Iltalehti?

Iltapäivälehtiä kritisoidaan syystäkin siitä, että niiden uutisoinnin tavassa näkyy ensi sijassa myynnin edistäminen. Dramaattiset otsikot antavat ymmärtää, että Suomessa tapahtuu koko ajan kaikkea kamalaa: pikkutytöt kuolevat koulutunneilla, toiset raiskataan, surmataan ja sitten paloitellaan. Tämän jälkeen Loka Laitinen nostaa esiin stalinistit, kommunistit ja vihreät, jotka ovat jonkin ihmeellisen logiikan kautta kaiken tämän takana.

Myöskään päivälehdet eivät säästy kritiikiltä. Kuulemma Helsingin Sanomien uutisoinnissa näkyy sen taustaimperiumin mielipiteet (itselleni nämä mielipiteet ovat jääneet vielä sangen epäselviksi koska niitä tuntuu olevan monta) ja kullakin paikallislehdellä on sen omat keskustalaiset, kokoomuslaiset, demarilaiset tai muut tukijat jotka vaikuttavat lehden sisältöön.

Kritiikki ei aina osu kohteeseensa, mutta tämä ei haittaa jos se synnyttää vaihtoehtoja valtamedialle. Ehkä näkyvin vaihtoehtomediana itseään mainostava valtakunnallinen suomalainen lehti on Voima. Myös muita vaihtoehtomediaviritelmiä on ollut, mutta ne ovat jo lopettaneet toimintansa tai kutistuneet pienen piirin napinoiksi.

Voima on jo melko pitkäikäinen ja paikkansa vakiinnuttanut medium (sana media on medium-sanan monikko, jota käytetään sumeilematta väärin), mutta valitettavasti sitä vaivaavat nykyisin samat ongelmat kuin niitä lehtiä, joiden kritiikistä vaihtoehtomedia alun perin syntyi.

Vaikka lehden ei periaatteessa tarvitse myydä, se käyttää raflaavia ja shokeeraavia otsikoita. Uusimman lehden kannessa lukee "ihmiskokeet lapsilla". Aikaisemmissa lehdissä on ollut samankaltaisia otsikoita pahoista suuryhtiöistä jotka riistävät ihmisiä mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Siinä että yhteiskunnallisista epäkohdista uutisoidaan ei ole lainkaan paha asia. Sen sijaan muutamien kirjoittajien tapa nähdä selkeitä hyvä vastaan paha- sekä Daavid vastaan Goljat-asetelmia henkii lööppimaailmankuvasta, liiallisesta dramaattisuudesta asian kustannuksella.

Historian yleinen kehityslinja on se, että vaihtoehtoliike joko kuolee tai etabloituu. Freshinä ja uutta luovana se ei voi pysyä, koska ideat loppuvat aina jossain vaiheessa. Tällöin kannattaa keskittyä hyvien käytäntöjen jalostamiseen. Vihreiltä tämä on -vaihtuvalla menestyksellä- onnistunut suht hyvin vaikka Riikka Uosukaisen kaltaiset A-studion toimittajat yrittävät naurettavuuksiin asti salapropagoida kuinka "epäjohdonmukaisia" vihreät ovat.

Voima-lehden on ennemmin tai myöhemmin hyväksyttävä se tosiseikka, että myös se on osittain "valtamediaa". Tämä olisi rehellistä. Samalla kun Voima voisi rehellisesti julistautua olevansa osa "valtamediaa" (tämän voisi tehdä humoristisin ja mielikuvituksellisin keinoin), se voisi hieman lisätä tiettyjen juttujen editointia ja tarkistusta. Liian usein lehteen lähetetyt vastineet juttujen yksisilmäisyydestä ja asiavirheistä ovat täysin oikeassa.

lauantaina, syyskuuta 02, 2006

Miksi sananvapautta tulee rajoittaa?

Olin tässä pari viikkoa Saksan maalla työleirillä. Vaikka meidät kuljetettiin kohteeseen Berliinistä Angermündeen menevällä junalla, tein kaiken vapaaehtoisesti. Leirillä työskentely oli vapauttavaa ja terapeuttista. Työpäivän jälkeen lukuhommatkin sujuivat helpommin, koska ajattelutyö tapahtui koko ruumiilla. Fyysiset harjoitukset ja raitis ulkoilma näet tukevat älyllisiä harrasteita. Terve ruumis mahdollistaa keskittymiskyvyn säilymisen.

Saksa on turhankin tunnettu hieman toisenlaisista työleireistä, ja tämä maine inhottaa saksalaisia. Inhotus johtuu siitä, että maasta ei yleisesti juuri muuta muisteta, vaikka jänniä juttuja olisi vaikka kuinka paljon. Saksalaiset joutuvat vakuuttamaan muille vuosikymmen toisensa jälkeen ettei natsismi ole siellä suosittua. Tunne on varmasti melkein sama kun vasemmistolaiseksi itsensä identifioivalla ihmisellä, jolta tivataan koko ajan Stalinista ja taistolaisista, vaikka hänellä ei ole mitään suhdetta heihin.

Arabi joutuu usein koko ajan vakuuttamaan ettei aio räjäyttää itseään ilmaan ja Tanja Saarela sitä että tietää muitakin kuin meikki&kauneusasioita. Vaikka stereotypiansa muodostaneet ihmiset eivät mielipiteitään juuri muuta, on arabilla ja Tanja Saarelalla mielessään ajatus että jatkuva vakuuttelu lopulta vakuuttaisi rahvaan. Tästä syystä Tanja Karpela on ajan myötä muuttunut oikein kunnon mumbo-jumbo-politrukiksi ja jotkut arabit eräänlaisiksi Gandhin sivupersooniksi.

Sama ilmiö on käynyt Saksan kanssa: natsimenneisyyden takia Saksa on maailman antinatsistisin valtio. Israelin kritisoimisesta saa Saksalaisessa päivänpolitiikassa helposti antisemitistin maineen, ja valtakunnassa on erittäin tiukat natsilait. Natsien symbolit ovat tiukasti kiellettyjä, ja vanhojen natsihymnien kuten Horst Wesselin tai Deutschland Erwachen luukuttamisesta omassa autossa saattaa saada sakot.

Tästä syystä oli mielenkiintoista ilmaantua eräänä lauantaipäivänä Berliinissä keskelle mielenosoitusta, jonka olivat järjestäneet eri uusnatsien järjestöt. Kotiin tultua luimme Die Weltin nettiversiosta, että paikan päällä oli ollut mielenosoittajia 200, vastamielenosoittajia 500 sekä poliiseja 800. Kun tulimme Alexanderplatzille, luulin että meneillään oli jonkinlainen kansallinen hätätila, koska en ollut koskaan nähnyt sellaista määrää poliisiautoja. Niiden lisäksi vielä helikopterikin pörräsi ympärillä. Uusnatsit kulkivat banderolleineen kulkueena, jota ympäröivät poliisien muurit. Ympärillä oli erittäin äänekäs vastamielenosoittajien joukko. Natsit käyttäytyivät rauhallisesti, mutta ympäröivät vastamielenosoittajat olivat erittäin kovaäänisiä ja aggressiivisia. Natsit tuskin olisivat herättäneet vastaavanlaisia reaktioita jos olisimme olleet jossain pohjoismaassa.

Uusnatsien kulkueen sanoma oli ymmärtääkseni se, että he halusivat sananvapautta. Saksassa kansallissosialistisen sanoman julkinen esiintuominen on erittäin rankasti sanktioitua, joten heidän oli muotoiltava sanomansa kiertoilmauksia käyttäen. Saksan lait ovat kieltämättä epätasa-arvoisia sananvapauden suhteen. Arabeista voi puhua mitä tahansa, mutta pienikin poikkipuolinen sana juutalaisuudesta voi johtaa vakaviin seuraamuksiin.

Kansallissosialistien sananvapauden merkittävä kohentaminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, koska se pyllistää niille vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihanteille, joista sananvapauden idea ponnistaa. Tämä johtuu kansallissosialistisen ideologian perusluonteesta, joka perustuu ajatukseen "Völkistä", yhtenäisestä kansasta. Völkillä on yksi kollektiivinen identiteetti, yksi johtaja ja yksi mentaliteetti. Kansallissosialistisen ideologian mukaan kaikenlainen uskonnollinen tai poliittinen poikkeavuus luo eripuraa sekä heikentää kansaa sisältäpäin. Toisistaan poikkeavat elämänkatsomukset ja ideologiat ovat vaaraksi Völkin yhtenäisyydelle ja hallittavuudelle. Siksi niistä tulee päästä mitä pikimmiten eroon, vaikkapa kaasukammioin.

Käytännössä täyden sananvapauden antaminen kansallissosialisteille tarkoittaisi uhanalaista asemaa niille ihmisryhmille, jotka eivät sovi kansallissosialistiseen ihanneyhteiskuntaan. YK:n ihmisoikeusjulistukseen kirjattu ilmaisunvapaus törmäisi samaiseen julistukseen kirjatun turvallisuuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden idean kanssa. Vaikka sanat eivät tapa, voi niitä käyttää painostamisen ja henkisen kiduttamisen välineinä. Siksi niidenkin käytölle tulee olla rajaehdot.

Tämä ei tarkoita etteikö myös äärioikeistolla saisi olla hyvinkin laajaa ilmaisunvapautta esimerkiksi pakolaispolitiikan suhteen. Vaikka suurimmalla osalla kriittisesti "pakolaiskysymykseen" suhtautuvilla ihmisillä omaa sisäministeriämme myöten tuntuu puuttuvan asiantuntemus ja älli näiden asioiden suhteen, heillä on oltava oikeus sanoa mielipiteensä. Rajan tulisi tulla vastaan silloin kun ilmaisunvapauden käyttö muuttuu kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Raja on tietysti veteen piirretty. Tiukkapipot näkevät kansanryhmää vastaan kiihottamista jokaisessa pakinassa ja stand-up-heitossa.
On hyvä, että on olemassa tietty harmaa alue joka voi olla debatin alaisena. Se, että sananvapauden rajoista keskustellaan on sananvapauden merkki. Sananvapauden harmaa alue antaa tiukkapipoille mahdollisuuden jeesusteluun ja stand-up koomikoille irvailuun.

Selvät tapaukset ovat kuitenkin selviä tapauksia. Silloin kun seuraavanlainen kipale on valtion virallisena renkutuksena (Deutschland Erwache vastasi suurin piirtein porilaisten marssia tai jääkärin marssia) niin voidaan perustellusti puhua kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ensin auf deutsch, sitten suomeks:

Deutschland Erwache!

Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!
Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum!
Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn!
Arisches Blut soll nicht untergehn!
Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn!
Arisches Blut soll nicht untergehn!

Wir sind die Kämpfer der N.S.D.A.P.
Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh.
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir.
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir

All diese Heuchler, wir werfen sie hinaus,
Juda entweiche aus unserm deutschen Haus!
Ist erst die Scholle gesäubert und rein,
Werden wir einig und glücklich sein!

Wir sind die Kämpfer der N.S.D.A.P.
Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh.
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir.
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir

Herää Saksa
Herää Saksa pahasta unestasi!
Älä anna valtakunnassasi tilaa juutalaismuukalaisille!
Haluamme taistella sinun uuden noususi puolesta!
Arjalainen veri ei saa rappeutua!
Haluamme taistella...

Olemme N.S.D.A.P:n taistelijoita (National-sozialistische Deutsche Arbeitspartei)
Sydämestämme uskollisia Saksalle, taistelussa lujia ja sitkeitä.
Hakaristille omistaudumme (alistumme, nöyrrymme)
Terve Johtajamme, Terve sinulle Hitler
Hakaristille ....

Kaikki nuo tekopyhät ihmiset heitämme ulos
juutalaiset väistyvät saksalaisesta talostamme!
Vasta kun maa on siivottu ja puhdas,
olemme yksimielisiä (yhtä) ja onnellisia!

Olemme N.S.D.A.P:n taistelijoita...

Hakaristille ...